Wanneer heb je een hospitalisatieverzekering nodig?

Wat als iemand van je gezin, gepland of ongepland, in het ziekenhuis terechtkomt? Breekt je kind een arm, moet je partner een operatie ondergaan, of verwachten jullie binnenkort een kindje? Dan is het fijn om te weten dat jullie op elk moment goed beschermd zijn tegen de kosten. Lees hieronder in welke situaties je op een hospitalisatieverzekering kan rekenen.

Ziekenhuisopname in België

Er zijn heel wat situaties waarbij je in het ziekenhuis opgenomen wordt. Of het nu gaat om een langdurige hospitalisatie of een dagopname, in veel gevallen kan je rekenen op de terugbetaling van je hospitalisatieverzekering.

Bij Helan Ziekenfonds bieden we drie verschillende Hospitalia-formules aan, elk met een eigen dekking en voorwaarden. Ontdek hier tot in detail wat elke formule terugbetaalt. 

Ziekenhuisopname in het buitenland

Ook in het buitenland kan je rekenen op je hospitalisatieverzekering. Hou er wel rekening mee dat er in het buitenland andere regels gelden. 

De dekking van je hospitalisatieverzekering verschilt naargelang de formule:

  • Hospitalia: max. 200 euro/dag voor de dekking van de werkelijke kosten, na andere wettelijke tegemoetkomingen. Een daghospitalisatie en voor- en nazorg worden niet gedekt in het buitenland.
     
  • Hospitalia Medium en Plus: max. 360 euro/dag voor de dekking van de werkelijke kosten, na andere wettelijke tegemoetkomingen. Een daghospitalisatie en geplande opnames worden niet gedekt in het buitenland.

Wanneer heb je een hospitalisatieverzekering nodig? 

Ontdek het in ons gratis e-book.

Download het e-book

Zwangerschap en bevalling

Als je zwanger bent, kan je ervoor kiezen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. In beide situaties kan je rekenen op je hospitalisatieverzekering. Denk je aan gezinsuitbreiding? Overweeg dan vooraf welke hospitalisatieverzekering het best bij je past.

Opgelet: wil je een hospitalisatieverzekering afsluiten op het moment dat je al zwanger bent, dan is de wachttijd 9 maanden. Sluit dus best een hospitalisatieverzekering af vooraleer je aan gezinsuitbreiding begint.

Hospitalia Assist

Omdat ziekenhuisopnames steeds korter worden, geniet je binnen Hospitalia Medium en Hospitalia Plus van de extra service Hospitalia Assist: een dienstenpakket met extra hulp naar keuze bij hospitalisatie.

Hospitalia Assist komt tussen tot 1.000 euro per opname of zware ziekte, voor maximaal 2 opnames en/of zware ziekten per jaar. Hospitalia Assist voorziet hulp thuis, vervoer en andere diensten zoals psychologische bijstand. 

Dagopname

Moet je naar het ziekenhuis voor een dagopname? Ook bij een daghospitalisatie kan je rekenen op je hospitalisatieverzekering. 

Hoeveel je terugbetaald krijgt hangt af van de Hospitalia-formule die je koos, en van je kamerkeuze. Informeer je op voorhand goed zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan, of contacteer ons zodat we het samen kunnen bekijken.

Nood aan advies of begeleiding?

Wil je graag aansluiten bij een hospitalisatieverzekering via Helan? Je kan onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.

Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.